Grootscheepse luchtmachtoefening boven Duitsland

Eurofighter line up at Wittmund by Bob Fischer

De internationale Joint Air Warfare Tactical Exercise, afgekort JAWTEX (2014), werd gehouden van 12 tot 22 mei 2014 in Duits luchtruim.

Het belangrijkste doel was de integratie tussen lucht en grond, dus de samenwerking van de diverse luchtmachten met landmacht en marine eenheden. Een oefening tussen wijdverbreide strijdkrachten, dat is het verschil met voorgaande oefeningen die onder de naam ELITE werden georganiseerd en die ook in Duitsland werden gehouden. Gedurende JAWTEX kwamen zo’n beetje de complete taken van de luchtmacht aan de orde: Luchtaanvallen en luchtverdediging, transport en evacuatie missies.

JAWTEX was de belangrijkste oefening voor de Duitse strijdkrachten voor het jaar 2014. Een oefening als deze is tegenwoordig buitengewoon in Duitsland. De deelnemerslijst liet grote indruk na: Rond de 4.500 deelnemers met meer dan 800 deelnemers uit 11 partnerlanden.
Naast Duitsland namen de volgende landen deel aan de oefening: Nederland, Italië, Frankrijk, Finland, Slovenië, Griekenland, Oostenrijk, Zwitserland, Turkije en Hongarije. Voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de oefening was de verantwoordelijkheid van het Air Operation Center in Kalkar, de thuisbasis van het hoofd van de oefening en de planning eenheid.

De controle eenheid van de fighters was gebaseerd op Holzdorf. Zowel NAVO als niet NAVO landen namen deel aan de oefening. Finse F-18‘s, Turkse F-16‘s, Duitse en Italiaanse Eurofighters en ook Hongaarse Gripens behoorden tot de modernste gevechtsvliegtuigen. Griekenland en Nederland namen deel met F-16‘s, naast Duitse Tornado‘s en Sloveense PC-9‘s. De Italiaanse luchtmacht nam ook Tornado’s en AMX jagers mee.

Duitse C-160-Transall transport vliegtuigen vlogen samen met een Nederlandse C-130H Hercules en kijkende naar de helikopters namen Oostenrijkse Blackhawks, een Sloveense en Zwitserse Cougars maar ook Duitse CH-53‘s, NH-90‘s en TIGER helikopters deel.
Luchtafweersystemen met de PATRIOT, de Franse SAM P en CROTALE en de SAMOC waren gebaseerd op het landmachtoefenterrein Altengrabow.

Op het landmachtoefenterrein Bergen werd geoefend tussen de luchtmacht, parachutisten, landmachtvliegtuigen en artillerie. Het lichte anti vliegtuig afweersysteem OZELOT werd gebruikt, het enige Duitse luchtmacht voertuig met rupsbanden. De Duitse landmacht heeft enkele onbemande systemen in gebruik zoals de LUNA, ALADIN en MIKADO.

Voor een grote luchtlandingsoperatie werd gebruik gemaakt van het oefenterrein op Klietz met 900 soldaten uit verschillende landen. De Duitse marine nam deel met 2 frigatten en een tankschip in de Noordzee.

Het complete luchtruim in noord en noordoost Duitsland werd gebruikt. De deelnemende vliegtuigen en helikopters waren tijdelijk gebaseerd op Jagel, Wittmund, Hohn, Laage, Holzdorf en Faßberg. Tanker ondersteuning voor air to air refueling wird verzorgd vanaf Köln Bonn met een Airbus A-310 MRTT en vanaf Eindhoven met een KDC-10. Vanuit Oerland, Norway vloog een NATO E-3A AWACS missies.

Tekst: Bob Fischer
Foto‘s: Erik op den Dries/Bob Fischer

Turkish F-16s taxiing at Wittmund by Erik op den Dries

Tornado 7052  Italian Air Force at Jagel by Erik op den Dries

Slovenian PC-9 at Jagel by Erik op den Dries

JAWTEX emblem

Flightline at Schleswig Jagel by Erik op den Dries

F-16D Hellenic Air Force at Jagel by Erik op den Dries

F-16C lining up runway 08 by Bob Fischer

Eurofighter line up at Wittmund by Bob Fischer

Eurofighter 30+72 lining up by Bob Fischer

C-160D 69-024 landing at Wittmund by Bob Fischer

C-130E Support after landing at Wittmund by Bob Fischer